Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A klíma ördöge

Tóth Sándor Péter, 2007. október 10. - szerda 12:11
Címkék: vásárlás, tartós, hulladék, egészség, árkörkép, műszaki cikk
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A hűtött levegőt biztosító klímaberendezések észrevétlen veszélyforrások is lehetnek, ha elhanyagolják karbantartásukat.


A légkondicionáló berendezések árának zuhanása robbanásszerű elterjedésükkel járt együtt. Ezek a készülékek alapfunkciójuk mellett csökenthetik a helység páratartalmát, sőt bizonyos mértékben – beépített szűrőiknek köszönhetően - a levegőt is tisztítják.

Beltéri légió


A találmányok azonban gyakorta szülnek új veszélyforrásokat is. Ha a szűrők, hűtőbordák, kondenzvíz-tálcák rendszeres tiszítása, karbantartása nem megfelelő, a klímaberendezés ventillátorai „baktérium neveldeként” kezdenek működni, folyamatosan kórokozók és allergének millióit fújva a zárt légtérbe. A veszélyre az elkoszolódott klíma bekapcsolásakor rövid ideig érezhető, áporodott szag figyelmeztet. Ne feledjük, hogy a klímák nem öntisztítóak. Bár kültéri és beltéri egységgel is rendelkeznek, többnyire csak a hőt tudják cserélni, magát a levegőt nem: szellőztetésre ezért nem alkalmasak.Ha nem figyelünk a karbantartással kapcsolatos szabályok betartására és az intő jelekre, idővel asztmatikus, allergiás tünetek jelentkezhetnek. Fennáll a legionella fertőzés esélye is, ami könnyen a-típusos tüdőgyulladáshoz vezethet. A legionárius-betegség kórokozóját 1976-ban, az USA-ban izolálták először, éppen a „törzshelyén” egy klímaberendezésben. A baktériumtenyészetek rosszul, vagy egyáltalán nem tisztított, fertőtlenített légkondicionálók beltéri egységének csepegővíz-tálcáin és hűtőbordáin alakulnak ki. Onnan a kiáramló permettel a szobák levegőjébe, majd belégzéssel egyenesen a légutakba és a tüdőbe jut a bacilus.

Két nap lappangási idő után gennyes légúti- és tüdőgyulladás alakul ki. Ezt magas láz, nehéz légzéssel párosuló száraz köhögés, izomfájdalom, hasmenés és tudatzavar kíséri. Idős, legyengült immunrendszerű, vagy tüdőbetegségben szenvedő emberekre a betegség fokozott veszélyt jelent. A legkorszerűbb, gőzzel nedvesítő klímaberendezésekben a legionella már nem telepedhet meg, a forralással előállított gőz miatt, de az uralkodó szerep még sokáig a hagyományos, vízporlasztásos rendszereké marad.

Otthonunk hidege

Ügyelni kell az évenként egyszer (fűtésre is alkalmas berendezéseknél kétszer) esedékes ellenőrzésre. Az elhanyagolt légkondicionálók több áramot fogyasztanak és hamarabb tönkre is mennek, értelmetlen kiadást okozva. Jellemző hiba a túlhűtés is. Amellett, hogy sok nyári megfázás írható a klíma számlájára, jó tudni, hogy a hűtés fokozásával a készülék áramfelvétele nem egyenes arányban, sokkal inkább négyzetesen nő. Az ember számára optimális hőmérséklet húsz Celsius fok (nyáron néhány fokkal több).

A temperált helység hőfokát felesleges ennél hűvösebbre beállítani. Klimatizált helységbe lépve időnként fejünk, vagy más, érzékenyebb testrészünk fájdalmát érezhetjük, főként ha a kánikulai melegből lépünk be. Ennek oka a gyors hőmérsékletváltozás, de előidézheti a légkondicionáló túlzott hatásfokon való használata is, mesterséges huzat kialakulása miatt.

Munkahelyi „közeg”

Új építésű iroda-, illetve lakóházakban alapkövetelmény a klimatizáló rendszer beszerelése. Néhány, minőségi munkát végző épületgépészeti cég eleve csak akkor vállal garanciát a telepített klímára, ha azon szakszerűen elvégezik az évenkénti karbantartást.

A három kilogrammnál több hűtőközeget keringető berendezéseknél (nagyobb családi házaknál, illetve az összes irodaépületnél ilyeneket szerelnek) kötelező az évenkénti ellenőrzés. Elmulasztása bírsággal jár. A szankciónak még sincs visszatartó ereje, mert nincsen olyan szakirányú szerv, amely a karbantartással foglalkozó cégeket, vagy a klímarendszerek működtetőit ellenőrizné. A hivatásos munkavédelmi felügyelők ugyan megtehetnék ezt, de nincsen kapacitásuk az irodák rendszeres végiglátogatására sem.

Gyakori tehát a mulasztás és az egészségünket veszélyeztető visszaélés. Irodai munkakörnyezetben leginkább csak véletlenül szerezhetünk tudomást a légkondicionáló-karbantartás elmaradásáról. E sorok írója például kérdőre vonta a munkahelyén éves tisztítást végző szakembert, vajon kicseréli-e szobájában a beltéri egység elkoszolódott szűrőjét? A szerelő nemleges válaszát avval indokolta, hogy „túl komplikált lenne hozzáférni”. Egy munkaügyi per során pedig nehezen bizonyítjuk be, hogy megromlott egészségünkért a rossz klímaberendezés lenne okolható. Érdemesebb a megelőzésre koncentrálni.


Önvédelem és megelőzés


Először próbáljunk házon belül megoldást lelni a problémára, tájékoztatva a cég dolgozóit gondozó foglalkozás-egészségügyi orvost. Ha ez az út nem járható, felvehetjük a kapcsolatot az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) területileg illetékes irodájával, vagy zöld számon hívható ügyfélszolgálatával is. Az OMMF helyszíni szemle keretében vizsgálja ki az efféle szabálysértési ügyeket, főleg, ha megalapozott a mulasztás gyanúja. Amennyiben a munkavédelmi felügyelő bizonyítékokat talál a mulasztásra, indokolt a bírság kiszabása és a felelősök elmarasztalása is.

1.  A klíma ördöge
2.  Hamis klímaszerelők

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza