Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nem mind véd: autós gyerekülések tesztje

Kosár Magazin, 2007. október 05. - péntek 14:56
Címkék: teszt, tartós, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Négy kategóriában – újszülöttől a tizenkét éves korig –, összesen 27 autós gyerekülés tesztjét közli a Kosár - a fogyasztók magazinjának szeptemberi száma. A szigorú vizsgán akadt egy kiváló modell is, emellett sok volt – szám szerint tizenöt – a jó termék. Ugyanakkor volt három elégséges és egy elégtelen minősítésű gyerekülés is, amely nem nyújt biztonságot a kicsik számára.


Ahhoz, hogy egy gyerekülés a legjobb osztályzatot kapja, nemcsak optimális védelmet kell nyújtania baleset esetén, de könnyen kezelhetőnek és kényelmesnek is kell lennie. A tesztből egyebek mellett kiderül, hogy az optimális védelemhez egy gyereknek három egymást követő ülésre van szüksége: bébihordozóra, majd egytől-négyéves koráig használatosra, végül egy még nagyobb ülésre, amelyik tizenkét esztendős koráig szolgálja ki őt.

Azok az ülések, amelyeket úgy ajánlanak, hogy egyéves kortól végig jók lesznek, nem szerepeltek jól, mivel a kisebb gyerekeknek nem nyújtanak elegendő biztonságot. Az eredményeket az is befolyásolta, hogyan rögzítették az ülést az autóban. Alapvetően két megoldás létezik. Az Isofix az autóülés lapja és támlája közötti fémhorgokat jelent, amelyekhez egyetlen kattintással rögzíthető a megfelelő gyerekülések alaprésze. Másik megoldás az autó biztonsági övével történő rögzítés.

Az egyetlen kiváló termék, a Maxi Cosi ülése csak akkor ér el ilyen eredményt, ha az ülés Easyfix alapja Isofix csatlakozóval kapcsolódik a karosszériához. Az autó biztonsági övével rögzítve csak jó, alap nélkül közepes eredményt kapunk, ami általánosságban is jellemző az ilyen típusú ülésekre. Ha tehát az autónk régebbi típusú és nem rendelkezik a megfelelő rögzítési pontokkal, jobban járunk egy jó minőségű, de Isofix nélküli üléssel.

A legjobb, övvel rögzíthető bébiülés a Bébécar Easymaxi SPP. Kiváló az övvezetése, állíthatósága és a gyerek fejének védelme is. Egy gyerekülés – CAM Le Mans – kapott elégtelen osztályzatot, mert a háttámlája leszerelhető, így az oldalirányú ütközéssel szembeni védelme elégtelen. Nem mellékesen, az elégtelenre vizsgázott típus ára magas, közel kilencvenezer forint, míg egy másik modell, amely jó osztályzatot kapott, kevesebb, mint negyvenezer forintért megvásárolható.

Kevesen tudják, hogy a legkisebbek hordozóit mindig menetiránynak háttal kell bekötni, mert frontális ütközés esetén izom- és csontrendszerük csak így kap elegendő védelmet. Az ilyen kicsiket előszeretettel helyezik az első utasülésre, hogy a vezetővel állandó szemkontaktusban legyenek. Szigorúan tilos azonban ezt tenni, ha ennél az ülésnél működőképes légzsák van felszerelve, ugyanis az kirobbanva olyan ütést mérhet a gyerekülésre, amely végzetes következményekkel járhat – figyelmeztet a Kosár magazin.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Keller Williams, 2019. április 19.

Jó nap uram / asszonyom:

A hiteles kölcsön megszerzése mindig nagy probléma volt...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

oriofinance, 2019. április 19.

Helló úr / asszony

Van pénzügyi problémája? Nincs több gondja, hogy egy kölcs...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

oriofinance, 2019. április 19.

Helló úr / asszony

Van pénzügyi problémája? Nincs több gondja, hogy egy kölcs...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés