Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A hulladék nem szemét

Gábriel Győző, 2007. október 05. - péntek 13:19
Címkék: hulladék, önkormányzat, élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Európai Unióban évente 1,3 milliárd tonna hulladék keletkezik. Ehhez mi, magyarok fejenként közel öt mázsával járulunk hozzá. A szelektív gyűjtés tehát mindinkább túlélésünk záloga. A kukásautó pedig a látszat ellenére sem ömleszti össze a fáradságos munkával szétválogatott, drága nyersanyagot.


Magyarországon évente négy-ötmillió tonna szilárd hulladék keletkezik a háztartásokban, és ebben nincs benne az ipari és mezőgazdasági hulladék. Egy átlagos városlakó naponta 0,8-1 kilogramm szemetet termel. A hulladékmennyiség egyharmada komposztálható, egyharmada pedig újrahasznosítható csomagolási hulladék: műanyag, fém és üveg.

A maradék egyharmad hasznosíthatatlan szemét, ennek túlnyomó része lerakóhelyre, kisebb része szemétégetőbe kerül. A lakossági felhasználásból jelenleg az újrahasznosítható anyagoknak csupán öt-tíz százaléka kerül vissza a rendszerbe, ami rossz, bár fokozatosan javuló arány. Az összes (ipari és egyéb területeken) keletkező - újrahasznosítható anyag húsz százalékát hasznosítjuk újra. Ezt az arányt 2012-ig az uniós előírásoknak megfelelően hatvan százalékra kell feltornászni.

Alapvető szemétkategóriák

Négy kategória kezelhető külön: műanyag, üveg (színes és fehér), papír és fém. Műanyagszemét leginkább jellemzően PET-palackokból (üdítős, ásványvizes) és csomagolóanyagokból keletkezik a háztartásokban. Ide sorolható az elöblített tejfölös doboz is. Nem gyűjthető viszont szelektíven például a fogkefe, vagy a magnókazetta. Második kategóriába az üveg tartozik. Ezen belül megkülönböztetjük a fehér üveget (befőttesüveg) és a színes üveget (pezsgősüveg). Nem gyűjthető szelektíven például az ablaküveg, orvosságos üveg, vagy a villanykörte. A harmadik kategória a papír. Újságpapír, kartonpapír, reklámanyagok, szórólapok mind ide tartoznak. Az utolsó kategória a fémből készült termékeké, ez jellemzően a sörös, üdítős dobozokat jelent.

Ami sehová sem sorolható be, az néhány kivételtől eltekintve egyszerű háztartási hulladéknak minősül. A szelektív gyűjtés módja településenként és országrészenként eltérő. Kihelyezett tárolókból, úgynevezett „gyűjtőszigetekről” országszerte közel négyezer darab van. Szegeden és környékén, ha megfelelő színű zsákba csomagoljuk szemetünket a kuka mellé, a szemétszállító vállalat különdíj nélkül szállítja el. Országszerte több mint hetven hulladékudvar működik. Ezeken az ingyenes átvevőhelyeken az említett, négyféle típusú szeméten kívül veszélyes hulladékot is átvesznek. Ide sorolhatóak a háztartásban használt elektromos berendezések, a gumi, a hungarocell, és persze az egyik legbrutálisabb, lakosság által „termelt” környezetgyilkos holmi, a használt akkumulátor.

A mostanában tömegével cserélt monitorokat többek közt azért sem szabad egyszerűen szemétbe dobnunk, mert képcsöveikben akár három kilogramm ólom, illetve erősen mérgező kadmium is lehet, emiatt számít különösen veszélyes hulladéknak. A hulladékudvarokba bevitt szemetet a szokásos módon, iparilag hasznosítják. A hulladékudvarok forgalmának 99 százalékát jelenleg közületi beszállítások adják. Közkeletű tévhit, hogy a kukásautó egybeömlesztené a különféle szemeteket, valójában külön rekeszekbe helyezik a hulladékot. A félreértések másik oka, ha ugyanaz a kukásautó szállítja el a papírt, fémet, üveget – csak éppen más napokon.

1.  A hulladék nem szemét
2.  Palackok Kínába

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

NORA SMITH, 2018. június 23.

Szüksége van egy kényelmes kölcsön az Ön elégedettségére? Kínálunk megfizethető hitel 2%...

Alakítsd elektromossá az autód!

Eric finance, 2018. június 23.

Szüksége van valamilyen kölcsönre, ha igen, e-mailt küldenünk ma arról, hogy hogyan szerezzü...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Mr. Dékány Endre, 2018. június 21.

Sürgős hitre van szüksége (alapok)? Ha igen, további információért forduljon hozzánk e-mail...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés