Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A hulladék nem szemét

Gábriel Győző, 2007. október 05. - péntek 13:19
Címkék: hulladék, önkormányzat, élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Európai Unióban évente 1,3 milliárd tonna hulladék keletkezik. Ehhez mi, magyarok fejenként közel öt mázsával járulunk hozzá. A szelektív gyűjtés tehát mindinkább túlélésünk záloga. A kukásautó pedig a látszat ellenére sem ömleszti össze a fáradságos munkával szétválogatott, drága nyersanyagot.


Magyarországon évente négy-ötmillió tonna szilárd hulladék keletkezik a háztartásokban, és ebben nincs benne az ipari és mezőgazdasági hulladék. Egy átlagos városlakó naponta 0,8-1 kilogramm szemetet termel. A hulladékmennyiség egyharmada komposztálható, egyharmada pedig újrahasznosítható csomagolási hulladék: műanyag, fém és üveg.

A maradék egyharmad hasznosíthatatlan szemét, ennek túlnyomó része lerakóhelyre, kisebb része szemétégetőbe kerül. A lakossági felhasználásból jelenleg az újrahasznosítható anyagoknak csupán öt-tíz százaléka kerül vissza a rendszerbe, ami rossz, bár fokozatosan javuló arány. Az összes (ipari és egyéb területeken) keletkező - újrahasznosítható anyag húsz százalékát hasznosítjuk újra. Ezt az arányt 2012-ig az uniós előírásoknak megfelelően hatvan százalékra kell feltornászni.

Alapvető szemétkategóriák

Négy kategória kezelhető külön: műanyag, üveg (színes és fehér), papír és fém. Műanyagszemét leginkább jellemzően PET-palackokból (üdítős, ásványvizes) és csomagolóanyagokból keletkezik a háztartásokban. Ide sorolható az elöblített tejfölös doboz is. Nem gyűjthető viszont szelektíven például a fogkefe, vagy a magnókazetta. Második kategóriába az üveg tartozik. Ezen belül megkülönböztetjük a fehér üveget (befőttesüveg) és a színes üveget (pezsgősüveg). Nem gyűjthető szelektíven például az ablaküveg, orvosságos üveg, vagy a villanykörte. A harmadik kategória a papír. Újságpapír, kartonpapír, reklámanyagok, szórólapok mind ide tartoznak. Az utolsó kategória a fémből készült termékeké, ez jellemzően a sörös, üdítős dobozokat jelent.

Ami sehová sem sorolható be, az néhány kivételtől eltekintve egyszerű háztartási hulladéknak minősül. A szelektív gyűjtés módja településenként és országrészenként eltérő. Kihelyezett tárolókból, úgynevezett „gyűjtőszigetekről” országszerte közel négyezer darab van. Szegeden és környékén, ha megfelelő színű zsákba csomagoljuk szemetünket a kuka mellé, a szemétszállító vállalat különdíj nélkül szállítja el. Országszerte több mint hetven hulladékudvar működik. Ezeken az ingyenes átvevőhelyeken az említett, négyféle típusú szeméten kívül veszélyes hulladékot is átvesznek. Ide sorolhatóak a háztartásban használt elektromos berendezések, a gumi, a hungarocell, és persze az egyik legbrutálisabb, lakosság által „termelt” környezetgyilkos holmi, a használt akkumulátor.

A mostanában tömegével cserélt monitorokat többek közt azért sem szabad egyszerűen szemétbe dobnunk, mert képcsöveikben akár három kilogramm ólom, illetve erősen mérgező kadmium is lehet, emiatt számít különösen veszélyes hulladéknak. A hulladékudvarokba bevitt szemetet a szokásos módon, iparilag hasznosítják. A hulladékudvarok forgalmának 99 százalékát jelenleg közületi beszállítások adják. Közkeletű tévhit, hogy a kukásautó egybeömlesztené a különféle szemeteket, valójában külön rekeszekbe helyezik a hulladékot. A félreértések másik oka, ha ugyanaz a kukásautó szállítja el a papírt, fémet, üveget – csak éppen más napokon.

1.  A hulladék nem szemét
2.  Palackok Kínába

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Danny, 2017. április 24.

Sürgős hitelt keres? Jó hír van neked! Kölcsönöket kínálunk 5000 euróról 30 millió euró...

Kinek és hogyan fizessek vízdíjat?

Danny, 2017. április 18.

Ha szüksége van a hitel? kínálunk bármely magánszemélyek vagy cégek, akik súlyos és kész ...

Behajtó cégek és a család

Dennis Ryan, 2017. április 17.

HITEL BEFEKTETÉS!
Szüksége van egy hitel? Ön érdekelt abban, hogy bármilyen típusú hi...

A gyóntatófülke nem szauna

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés