Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Milliárdhoz közelítő bírságbevétel

MTI, 2007. szeptember 28. - péntek 15:30
Címkék: reklamáció, bírság, jog, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az eddig lezárt, nyolcvan fogyasztóvédelmi eljárás során 680 millió forint bírságot szabott ki az idén - mondta Nagy Márta, a hatóság elnökhelyettese.


Nagy Márta elmondta: 2006-ban 63 eljárás keretében 1,84 milliárd forint bírságot vetettek ki. A kiskereskedelmi szektorban tizennégy olyan jogsértést állapítottak meg, amikor az értékesítési akciók során nem volt megfelelő a tájékoztatás, és összesen 275 millió forint bírságot szabtak ki. Mintegy kétszázmillió forint bírságot vetettek ki a mobiltelefon- szolgáltatók kommunikációs tevékenységével kapcsolatos hét lezárt eljárás során.

A harmadik leggyakoribb fogyasztóvédelmi ügy a repülőjegyek áráról szóló tájékoztatás hiányosságaihoz kapcsolódik. Itt a versenyhatóság hat esetben, összesen 103 millió forint bírságot vetett ki. A GVH idén is folytatta a bankszektor hitelkártya-kibocsátóival kapcsolatos tájékozódást és húsz vállalkozással szemben, összesen nyolc eljárást indított. Az eddig lezárt három procedúra során - K&H, Erste, Citibank - 37 millió forint bírságot állapítottak meg.

Egy további ügycsoportban, a kozmetikai termékekkel kapcsolatos, szakmailag kellően nem megalapozott tájékoztatási gyakorlatot kifogásolta a GVH. Egyes termékeknek indokolatlanul tulajdonítottak gyógyhatást. Példaként megemlítette, hogy az Avont húszmillió forint bírsággal sújtották, és a GVH figyelme most a L'Orealra összpontosul. Az interaktív televíziós játékokkal összefüggésben nyújtott megtévesztő tájékoztatás miatt négy eljárást indított a hivatal az idén.

Ezek az ügyek a GVH által megállapított kötelezettségvállalás elfogadásával zárultak, így bírságot nem vetettek ki, ám a hivatal a teljesítést ellenőrizni fogja. Nagy Márta kiemelte, hogy az üzleti vállalkozások fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatáról szóló uniós irányelv 2007. december 12-én lép hatályba. Elhangzott még, hogy a GVH Versenykultúra Központja 2007-ben tíz szervezet számára összesen harmincmillió forint támogatást nyújtott, azzal a céllal, hogy a civil szféra egyes szereplői tevékenységükkel elősegítsék a magyarországi versenykultúra, illetve a fogyasztói kultúra fejlesztését és terjesztését.

Tóth Tihamér, a GVH elnökhelyettese, a versenytanács elnöke elmondta, hogy a versenytörvény 2005. évi módosítása a jogrendszerbe iktatta a kötelezettségvállalás jogintézményét. Ez azt jelenti, hogy ha az eljárás alá vont vállalkozás kész vállalásaival a GVH kifogásait orvosolni, akkor mód van a procedúra rugalmas, mindkét fél és a fogyasztó számára is előnyös, praktikus lezárására. Utalt arra, hogy míg 2006-ban tizenkét eljárás, az idén eddig nyolc kötelezte a szabálytalankodókat vállalt kötelezettségeik teljesítésére.

A versenytanács elnöke példaként megemlítette a "csupasz" (telefon előfizetéshez nem kötődő) ADSL-internet szolgáltatókkal szemben indított eljárásokat. Ezekben az esetekben az erőfölény bizonyítása miatt elhúzódó eljárás amúgy is értelmetlenné teheti a beavatkozást a gyorsan változó piacon, ezzel szemben a kötelezettségvállalás elfogadásával a közérdeket sértő magatartás gyorsan orvosolható, és a fogyasztók is jobban járhatnak.

MTI

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza