Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Milliárdhoz közelítő bírságbevétel

MTI, 2007. szeptember 28. - péntek 15:30
Címkék: reklamáció, bírság, jog, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az eddig lezárt, nyolcvan fogyasztóvédelmi eljárás során 680 millió forint bírságot szabott ki az idén - mondta Nagy Márta, a hatóság elnökhelyettese.


Nagy Márta elmondta: 2006-ban 63 eljárás keretében 1,84 milliárd forint bírságot vetettek ki. A kiskereskedelmi szektorban tizennégy olyan jogsértést állapítottak meg, amikor az értékesítési akciók során nem volt megfelelő a tájékoztatás, és összesen 275 millió forint bírságot szabtak ki. Mintegy kétszázmillió forint bírságot vetettek ki a mobiltelefon- szolgáltatók kommunikációs tevékenységével kapcsolatos hét lezárt eljárás során.

A harmadik leggyakoribb fogyasztóvédelmi ügy a repülőjegyek áráról szóló tájékoztatás hiányosságaihoz kapcsolódik. Itt a versenyhatóság hat esetben, összesen 103 millió forint bírságot vetett ki. A GVH idén is folytatta a bankszektor hitelkártya-kibocsátóival kapcsolatos tájékozódást és húsz vállalkozással szemben, összesen nyolc eljárást indított. Az eddig lezárt három procedúra során - K&H, Erste, Citibank - 37 millió forint bírságot állapítottak meg.

Egy további ügycsoportban, a kozmetikai termékekkel kapcsolatos, szakmailag kellően nem megalapozott tájékoztatási gyakorlatot kifogásolta a GVH. Egyes termékeknek indokolatlanul tulajdonítottak gyógyhatást. Példaként megemlítette, hogy az Avont húszmillió forint bírsággal sújtották, és a GVH figyelme most a L'Orealra összpontosul. Az interaktív televíziós játékokkal összefüggésben nyújtott megtévesztő tájékoztatás miatt négy eljárást indított a hivatal az idén.

Ezek az ügyek a GVH által megállapított kötelezettségvállalás elfogadásával zárultak, így bírságot nem vetettek ki, ám a hivatal a teljesítést ellenőrizni fogja. Nagy Márta kiemelte, hogy az üzleti vállalkozások fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatáról szóló uniós irányelv 2007. december 12-én lép hatályba. Elhangzott még, hogy a GVH Versenykultúra Központja 2007-ben tíz szervezet számára összesen harmincmillió forint támogatást nyújtott, azzal a céllal, hogy a civil szféra egyes szereplői tevékenységükkel elősegítsék a magyarországi versenykultúra, illetve a fogyasztói kultúra fejlesztését és terjesztését.

Tóth Tihamér, a GVH elnökhelyettese, a versenytanács elnöke elmondta, hogy a versenytörvény 2005. évi módosítása a jogrendszerbe iktatta a kötelezettségvállalás jogintézményét. Ez azt jelenti, hogy ha az eljárás alá vont vállalkozás kész vállalásaival a GVH kifogásait orvosolni, akkor mód van a procedúra rugalmas, mindkét fél és a fogyasztó számára is előnyös, praktikus lezárására. Utalt arra, hogy míg 2006-ban tizenkét eljárás, az idén eddig nyolc kötelezte a szabálytalankodókat vállalt kötelezettségeik teljesítésére.

A versenytanács elnöke példaként megemlítette a "csupasz" (telefon előfizetéshez nem kötődő) ADSL-internet szolgáltatókkal szemben indított eljárásokat. Ezekben az esetekben az erőfölény bizonyítása miatt elhúzódó eljárás amúgy is értelmetlenné teheti a beavatkozást a gyorsan változó piacon, ezzel szemben a kötelezettségvállalás elfogadásával a közérdeket sértő magatartás gyorsan orvosolható, és a fogyasztók is jobban járhatnak.

MTI

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. február 18.

Hitelre van szüksége? Adunk mindenféle kölcsönt, például adóssághitel, üzleti kölcsön, o...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. február 16.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza