Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Amit a doboz elrejt

Tóth Sándor Péter, 2007. október 01. - hétfő 11:11
Címkék: reklamáció, vásárlás, egészség, élelmiszer, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Vajon hányan visszük vissza a boltba a rossz minőségű, vagy romlott tejet? Mennyire vagyunk öntudatos fogyasztók? A tejeszacskón, dobozon feltüntetett termékinformációkat mindig érdemes elolvasni, különben lehet, hogy rá sem ébredünk a minket ért sérelmekre.


Milyen tejet igyunk?


Nem mindegy, milyen minőségű tej van az asztalunkon, hiszen olyan élelmiszerről van szó, ami a bölcsőtől a koporsóig kísér bennünket. Legegészségesebb és legtáplálóbb többnyire az otthon felforralt, nyers tej, de mivel kevesen jutunk hozzá, marad a második helyezett, a 3,6 százalékos zsírtartalmú pasztőrözött (nem UHT) tej. Miután csatlakoztunk az Európai Unióhoz, egyedül hazánk kapott lehetőséget arra, hogy átmenetileg előállíthasson és forgalmazhasson 2,8 százalékos zsírtartalmú tejet. Már nem sokáig találkozhatunk vele.

Sajnos a magyar tejfogyasztás a kilencvenes évektől jelentősen visszaesett, messze nem elegendő már ahhoz, hogy kijelenthessük: a lakosság egészségesen táplálkozik. Ennek nem a tej minősége az oka, a tejcukor-(laktóz-) érzékenyek és a tejfehérje-allergiában szenvedők aránya sem nőtt meg. A megváltozott fogyasztási trendek és a fizetőképes kereslet visszaesése együttesen okozza, hogy mára gyerekkorban sem „divat" a tejfogyasztás.


Hogyan tartósítják a tejet?


Eloszlatva néhány makacs tévhitet, tejet tartósítani Magyarországon csak hőkezeléssel (pasztőrözéssel) lehet, tartósító szerek soha nem kerülhetnek bele. Bár egészséges állat tőgyéből a tej steril állapotban távozik, már a fejés alatt is szennyeződhet. Nyers tej fogyasztása csak felforralás után ajánlott. A hűtetlen tejet a fejést követően két órán belül értékesíteni kell! Amennyiben a tejet forgalmazni akarják, kötelező a pasztőrözés: a tejet 15-40 másodpercig 71,7 és 78 °C közötti hőmérsékleten hőkezelik, majd rövid időn belül hat fokosra hűtik, lassítva a melegítést túlélő baktériumok szaporodását. A száz Celsius fok fölötti hőkezelést ultrapasztőrözésnek hívjuk (UHT). Az ilyen módon tartósított termékből már nem készíthető aludttej (zacskósból még igen), íze is más. Találkozhatunk a homogénezésnek nevezett eljárással is, ami a tej alkotórészeinek emészthetőségét segíti elő és megakadályozza a tej felfölöződését. Mindezt olyan módon érik el, hogy a tejet 150-250 bar nyomásnak teszik ki, felaprózva a folyadékban található zsírgömböcskéket. Ha a tej nem szagtalan, színe nem fehér, állaga nem folyékony, íze pedig nem édeskés, hanem savanyú, vagy keserű, ne kísérletezzünk elfogyasztásával. Felesleges újra felforralni, azt gondolva, hogy kakaónak, vagy palacsintának még jó lesz. Kellően sokkoló figyelmeztetés lehet számunkra az is, ha időnként kékes, zöldes, pirosas, vagy sárgás elszíneződést találunk a tejben. A leggyakrabban tapasztalt romlási folyamatok, mint a megkeseseredés, vagy megsavanyodás eleve természetellenesek. Kiváltó okaik a túlzott csíramentesítés és a csökkent fehérje, illetve zsírtartalom lehetnek.

1.  Amit a doboz elrejt
2.  Visszaeső tejfogyasztás

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Szilágyi Imréné, 2013. február 01. - péntek 21:02

Érdeklődni szeretnék, hogy mi az oka annak,hogy az orvosok kifejezetten felhívják a figyelmet arra, hogy 50-60 éven felülieknek nem szabad, illetve el kell felejteni a tej fogyasztását, mert a szervezetük nem tudja lebontani a tejben lévő tejcukrot. Mi a valóság, félrevezetnek bennünket? Mi pedig nagyon szeretjük a tejet, de lassan már bűntudat nélkül nem merjük megvenni sem, nemhogy meginni. Sajnos már 65 évnél is idősebbek vagyunk. Ha annyira egészséges, mint ahogy gondoljuk, s szeretnénk hinni is, miért ilyen borzasztóan drága, így nem lehet csodálkozni, hogy már a kisgyermekeknek sem tudják megvenni a szülők, még a minimális napi mennyiséget sem! Akkor mit jelentenek a különböző statisztikai adadok? Nem leszoknak az emberek a tejfogyasztásról, hanem leszoktatja őket a megfizethetetlenség! Gondoljuk el,hány liter tej kellene egy három,-vagy többgyermekes családnak, s mibe kerülne? A többi szükséges dologról nem is beszélve!

papa62, 2011. december 27. - kedd 11:22

Nagyon szeretem a tejet, viszont újabban már elment a kedvem a vásárlástól, mert egyszer vettem 3 dobozzal, aminek a lejárati ideje még 2 hét volt. 2 nap után megsavanyodott. Én szeretem a savanyú tejet, node nem a dobozost! Az, ha megsavanyodik, büdös lesz. Képzelem azt a káromkodást, aki megvett 6 bobozzal. Olcsóbban vettük, mégis megjártuk. Nem vittem vissza, mert többe került volna a leves, mint a hús. Inkább kimegyek a piacra kecsketejért, 300 Ft-ba kerül literje, de az tej! Igazi tej!

Rossie, 2008. június 06. - péntek 17:21

Bennem egyre erősebb a gyanú, hogy egyáltalán nem kéne tejet fogyasztanunk. És minél jobban beleásom magam ebbe a témába, egyre biztosabb kezdek lenni benne. Íme néhány cikk: http://www.tenyek-tevhitek.hu/tej.htm http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/tej.htm http://www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=11015 http://szeparc.hu/h-rmorzs-k/a-tej-k-ros-az-eg-szs-gre.html http://www.eletadotv.hu/index.php?l=ar&k=6 "Tejben sok a kalcium = erõs csontok? ... Ez a tévhit a legerõosebb. Sajnos nem igaz! A tapasztalatok pontosan az ellenkezõojét mutatják. Csak összehasonlításul az emberi tejben van a legkevesebb fehérje és 4-szer kevesebb kalcium van mint a tehéntejben, azaz a csecsemõoknek csak ennyi kell. ... Az okok kettõos eredetûuek. A tejben levõo kalcium a szervezet számára egyrészt hasznosíthatatlan környezetben van. Másrészt az állati eredetûu felesleges fehérje-mennyiség megnöveli a szervezet kalcium iránti szükségletét hogy semlegesítse a savas fehérjék lebontott részeit, ezáltal felemészti a csontokat."

GReddy, 2008. április 21. - hétfő 22:37

Nem kell jegyzőkönyv, meg ilyen sz*rságok.. Csipkó Ferenc tejüzeme, Cegléd.. Ifával hordják fel a piacra, és hiába hisztizek miatta, az asszony mindig ezt a sz*rt veszi. (Ceglédi ő is..) Sokszor volt romlott. Nagyon sokszor. Megromlik az IFÁN, mire ideér. Semmi gond, fogtam a bontatlan tejet, lecsattogtam a csávóhoz a piacra, elővettem az orra előtt a Columbia tőrömet, felvágtam a zacsit, mondom a csávónak, IGYÁL. Becsokizott, ivott belőle. Becsületére legyen mondva, úgy a felét megitta. (NAGYON savanyú volt, plusz mivel műtej keseredik is ahogy romlik.) Azóta mindig ellenőrzik amikor ideér. Szerintem mindenhol ezt kell csinálni. Ha romlott a tej, joghurt, akármi: semmi gond, kisbarátom, nem fárasztom magam írkálással, akkor megiszod! Itattam már joghurtot (penész) is üzletvezetővel. Nem gond, a bizonytalansági trottyos őr úgysem mer odajönni! És ha oda is jön, mit csinál? Nekem jogaim vannak, neki meg kötelességei. CSAK NE HAGYJÁTOK MAGATOKAT! Itt van a kutya lényege eltemetve...

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza