Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Amit a doboz elrejt

Tóth Sándor Péter, 2007. október 01. - hétfő 11:11
Címkék: reklamáció, vásárlás, egészség, élelmiszer, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Vajon hányan visszük vissza a boltba a rossz minőségű, vagy romlott tejet? Mennyire vagyunk öntudatos fogyasztók? A tejeszacskón, dobozon feltüntetett termékinformációkat mindig érdemes elolvasni, különben lehet, hogy rá sem ébredünk a minket ért sérelmekre.


Ami a pohárba kerül


A hat éve kirobbant „tejbotrány" oka a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség által elvégzett vizsgálat megdöbbentő eredménye volt. Kiderült, hogy a Magyarországon forgalomba kerülő tejek közel fele nem tesz eleget a minőségi elvárásoknak. A tejminták laborvizsgálati eredményei nem feleltek meg sem a vonatkozó előírásoknak, sem pedig a termékek csomagolásán feltüntetett adatoknak (főképp az összetevők tekintetében). 2006-ra a „hazudós tejek" aránya tizenhat százalékra csökkent.

Városlakóként leginkább olyan tejet vásárolunk, ami már átesett valamilyen tartósító eljáráson, többnyire pasztőrözött, zacskós-tejet, ami hűtést igényel. Egy alkalommal ki akartam próbálni a dobozos, szobahőmérsékleten is tartós tejet. A lejárati idő még két hetet szavatolt nekem, így nyugodtan raktam a kosárba, remélve, hogy azt a tartalmat kapom a pénzemért, amit elvárok. Otthon, a felbontás után gyanútlanul beleittam: keserű volt. Visszavittem az üzletbe, ahol a boltvezető bocsánatkérés után készségesen kicserélte egy másik, azonos típusúra. Hazaérve már óvatosabban nyitottam fel a dobozt, bele is szagoltam. Tíz perc múlva ismét a boltban voltam, mert ez is ugyanolyan romlott volt, mint az előző. Sem én, sem az eladók nem láttuk értelmét a további márkahűségnek, ezért egy másik típusú, immár megfelelő minőségű tejjel távoztam, emellett a rossz széria összes darabját eltávolították a polcokról. Jegyzőkönyv felvétele szóba sem került. Hangsúlyozom, tartós tejről volt szó, amit korábban a frappáns, „hosszanfriss" – szlogennel reklámoztak.


Kihez forduljunk, ha romlott tejet vásároltunk?


Törvény írja elő, hogy „a tej, mint mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszer forgalomba hozatalának feltétele, hogy fogyaszthatóságának lejárati időpontja után nem hozható forgalomba." Ha mégis találunk lejárt, illetve megállapíthatatlan szavatosságú tejet a kereskedelmi egység polcain, reklamálhatunk a bolt vezetőjénél. Neki kötelessége jegyzőkönyvet felvennie a panaszról, ha azt kérjük. A jegyzőkönyv egyik másolata a vevőt illeti. Jelenthetjük az esetet a fogyasztóvédelemnek is, ha a probléma a bolt keretein belül nem oldódik meg. Termékenként ötvenezer forintos bírságnál kezdődik az ilyen szabálysértések szankcionálása. Előfordulhat, hogy véletlenül mégis megvettük a lejárt tejet: bátran visszavihetjük az üzletbe és érvényesíthetjük kártérítési igényünket. A fogyasztót ugyanis megilleti az elégtelen minőségű termék cseréje, vagy a termékért kifizetett összeg visszaszolgáltatása. Elég hozzá a kifogásolt áru és a vásárlást igazoló blokk felmutatása. Más kategóriába tartozik, amikor a megvásárolt tej szavatossága a fogyaszthatóságra utal, felbontáskor mégis romlott a tartalom. Ilyenkor nemcsak a bolt vezetője lehet felelős, de a forgalmazó is, mert nem biztosította a tárolásra és szállításra vonatkozó hűtési lánc folyamatosságát. Ételmérgezés gyanújával azonnal forduljunk orvoshoz, aki indokolt esetben tájékoztatni fogja az állategészségügyi hatóságot, vagy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat-ot (ANTSZ). Amennyiben mi akarunk bejelentést tenni, elég az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület-hez fordulnunk, ahonnan szükség esetén a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz kerülhet az ügy. A vizsgálat során kiderülhet, hogy már a fejés sem szabályos keretek között történt. Komoly egészségügyi, higiéniás szabályok vigyáznak a tej tisztaságára. Mind az állatnak, mind a fejőnek teljesen egészségesnek kell lennie, a fejésnek pedig tiszta környezetben, rendszeres állatorvosi felügyelet mellett kell történnie.

1.  Amit a doboz elrejt
2.  Visszaeső tejfogyasztás

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza