Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Lakásvásárlás buktatókkal

Szalay Beatrix, 2007. október 01. - hétfő 10:41
Címkék: garancia, ingatlan, ellenőrzés, reklamáció, szerződés, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Új lakás vásárlójaként garanciális igényeinket profi módon elhárítani képes cégekkel kerülhetünk szembe. Új építésű ingatlannak az számít, amit használatbavételi engedélyének megszerzése után első alkalommal értékesítenek.


Megbízható barát a műszaki ellenőr!

Szulyovszky Gábor műszaki ellenőrként, illetve projektvezetőként több mint egy évtizede dolgozik társasházak kivitelezésén. Szerinte a négyzetméterre vetített anyagár, illetve a fogyasztói ár között akár tizenötszörös különbség is lehet. Tíz éve, az újlakás-dömping kezdetén egy építési telek ára a beruházás teljes értékének nagyjából tíz százaléka volt, ma ez a tétel akár a végösszeg negyven százalékára is rúghat. A kivitelezésre fordított keret nyilván ugyanennyivel csökken.

A műszaki ellenőr szerint a felmerülő gondok eredője kettős; egyrészt a silány minőségű beépített anyagok, másrészt a szakszerűtlen kivitelezés okoz garanciális problémákat. Az elsőre jó példa az országba ilyen-olyan úton bekerültt kínai szaniter, kétségbeejtően gyenge anyagszilárdsági, tartóssági jellemzőkkel. A szakemberek hiánya is égető gond. Szakképzett burkolókat és különösen ácsokat lassan már a hatalmas lakópark-építkezéseken is lámpással kell keresni. Gyakori az alvállalkozó cégek beruházás közbeni cserélődése is.
A beruházók rendszerint odafigyelnek arra, hogy a szerződés mellékletét képező műszaki leírásban ne szerepeljenek konkrét műszaki adatok, ehelyett általánosságban fogalmaznak. Egy csaptelepre vonatkozó példa: „Kludi, vagy ahhoz hasonló”.
Rendre előfordul, hogy a beruházó utólag változtat elképzelésein, ám a változtatást leíró aktuális műszaki rajzot elfelejti megküldeni alvállalkozóinak. Emiatt egy korábbi válaszfal főfallá hízhat, az eredeti tervek szerint – immár rossz helyre - behúzott vezetékek viszont súlyosan ronthatják a főfal által biztosított hangszigetelést.
A műszaki ellenőr szerint nem szabad bedőlni a modern formatervezésű, ingyen konyhabútorral kecsegtető ajánlatoknak sem. Szulyovszky - néhány budai luxusvillát leszámítva - még nem találkozott igazán jó minőségű konyhabútorral. Az „ajándék” árát viszont más címszó alatt többszörösen megfizettetik a vevővel. Utóbbi állítás nem csak konyhabútorra, de más szituációkra is vonatkozik. Például: „ha most köti le a kiszemelt lakást, LCD televíziót kap ajándékba!” Az akciók nemritkán minőségi gondokról akarják elterelni a gyanútlan vásárló figyelmét.

Új szelek a lakáspiacon: jön az energiatanúsítvány!

2002-ben fogadták el az épületek energiahatékonyságáról rendelkező irányelvet. Ennek értelmében a lakások energiatanúsítványt, más néven zöldkártyát kapnak. Az európai uniós irányelv bevezetésre Magyarország 2009-ig kapott haladékot. Az energiapasszus az ingatlanok kereskedelméhez kötelező energetikai besorolást foglalja magában. Tervek szerint tíz kategóriát állítanak fel, különösen energiatakarékostól a rosszig. A tanúsítvány ára várhatóan ötvenezer forint körül lesz, és valószínűleg tíz évig használható majd fel. Ha nagyobb beruházás (hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés) történik az ingatlanon, illetve tulajdonosváltáskor, vagy bérbeadás esetén újra be kell szerezni a tanúsítványt. A vizsgálatnak – amit energia-auditor végez majd -, ki kell terjednie az épület, a lakás szerkezeti anyagainak felmérésére, az építés idejére, a lakás alapterületére, szén-dioxid kibocsátására, a nyílászárók, hőszigetelések és a fűtésrendszer állapotára. A besorolás az épület négyzetméterre eső energiafogyasztása szerint történik majd.

1.  Lakásvásárlás buktatókkal
2.  Műszaki átvétel buktatókkal

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza